There are no breaking news at the moment

Er zijn verschillende vormen van motorsport. De bekendste zijn motorcross, offroad crossen, motorraces en enduro rijden. Ook zijn er nog een aantal minder bekende divisies binnen de motorsport.

Bij motorcross worden wedstrijden georganiseerd in verschillende klassen, afhankelijk van het vermogen van de motor. In bossen en weilanden worden parcours aangelegd voor trainingen en wedstrijden.

Offroad crossen betreft motorritten over onverharde paden. Offroad motorrijders beoefenen deze sport voor de krachtinspanning en bekwaamheid van het nemen van hindernissen. Er wordt een route uitgestippeld van 35 tot 65 kilometer. Tijdens de offroad rit kunnen motorrijders van de natuur genieten.

Motorraces draaien puur om snelheid. De rijder draait het gas zo ver mogelijk open en remt zo laat mogelijk voor bochten. Er worden individuele wedstrijden gehouden en wedstrijden in teamverband. De motorrijders racen over een geasfalteerd circuit dat speciaal daarvoor is aangelegd. Er zijn meestal tribunes voor toeschouwers vanwaar ze het hele traject kunnen overzien.

Enduro ritten zijn gebaseerd op uithoudingsvermogen. Het gaat hierbij om een lange route door bossen en landerijen. Voor enduro ritten worden offroad motoren gebruikt. Een enduro rit kan meerdere dagen in beslag nemen waarbij de conditie van de motorrijder op de proef wordt gesteld.

Een baanrace is een samenvoeging van verschillende takken van de motorsport. De baan heeft een ovale vorm en kan verscheidene ondergronden hebben. Dit kan een grasbaan zijn, een klei ondergrond of een ijsbaan. Het circuit is tussen de 260 en 425 meter lang. Er wordt in teams tegen elkaar gereden waarbij er steeds vier motorrijders tegen elkaar rijden. Aan het eind worden de snelheden van de teamleden bij elkaar opgeteld om te bepalen welk team de winnaar is.

Supermoto is ook een combinatie van meerdere motorsporten. Bij deze vorm van motorsport bestaat het parcours uit verschillende soorten terrein. Een deel van het traject is geasfalteerd en een deel onverhard. Op het onverharde deel zijn springschansen aangelegd waar de motorrijders flinke sprongen moeten maken. Supermoto is een spectaculaire samenvoeging van snelheid en behendigheid.

Trial rijden is een kunst op zich. Hierbij wordt er gereden over een parcours met hindernissen, zoals boomstammen en rotsblokken. De motorrijders staan vooral op hun motor en houden ondertussen de machine en zichzelf in evenwicht. De trialmotoren zijn hier speciaal op gebouwd. Tijdens het nemen van de hindernissen moet de motorrijder zijn voeten op de voetsteunen houden. Wanneer de grond wordt geraakt, krijgt de rijder een strafpunt.

Dragrace is een motorsprint. Vanuit stilstand nemen twee coureurs het tegen elkaar op over een circuit van 400 meter. Het gaat hierbij vooral om concentratie en reactievermogen van de motorrijder. Een dragrace motor lijkt op een weg motor maar vanwege het feit dat een dragrace motor speciale brandstof verbruikt en de motor alleen rechtdoor kan, is deze motor verboden op de openbare weg.

Motorball is een perfecte sport voor motorrijders die ook van voetbal houden. De teams bestaan uit vier motorrijders en een keeper. De bal die voor deze sport wordt gebruikt is groter dan een voetbal. De keeper bewaakt het doel zonder motor in een cirkel waar hij in moet blijven en vanwege de veiligheid de motoren niet in mogen komen. De spelregels zijn vergelijkbaar met de regels van gewoon voetbal. Het veld heeft dezelfde afmetingen als een voetbalveld. Vanwege de hoge snelheden, zijn er een aantal extra veilheidsregels opgesteld.

Overal ter wereld zijn er clubs van de specifieke takken in de motorsport. Er worden regelmatig wedstrijden, recreatieritten en informatiebijeenkomsten georganiseerd voor en door motorliefhebbers.